ICA

Sedan ett par år tillbaka erbjuder livsmedelsjätten ICA dig som kund att handla mat på nätet och sedan få den hemlevererad eller själv hämta den i valfri matbutik. Tjänsten gäller än så länge inte alla ICA-butiker runt om i landet men allt fler ICA-handlare har nu valt att erbjuda e-handel. Du kan handla det som du vanligen handlar i din fysiska ICA-butik – ett färskt utbud av svenskt kött och råvaror efter säsong.

ICA logga

I din ICA-butik online kan du även hitta ett stort utbud av ekologiska varor. För att veta om just din butik erbjuder e-handel kan du knappa in ditt postnummer på ICAs hemsida och där kan du även se exakt vilket utbud som din närmaste butik har. I vissa av butikerna kan du hämta maten på plats, medan andra erbjuder hemleverans.

Förutom att beställa mat online på ICA, kan du som kund även beställa en färdig matkasse från företaget. Blir du matkassekund hos ICA väljer du mellan fyra olika matkassar med mat för tre eller fem dagar, som räcker för två till fyra personer. Bland annat finns en matkasse som innehåller laktosfria varor och en matkasse med lite finare mat. Alla recept är näringsberäknade, vilket innebär att du kan hålla koll på hur mycket näring du får i dig vid varje måltid.

ICA – Råvaror och produkter

Som nämnts tidigare kan utbudet hos ICAs online-butiker variera från butik till butik eftersom det är olika ICA-handlare som har hand om butikerna. Men precis som i butik erbjuds fina råvaror, svenskt kött och grönsaker efter säsong. Priserna skiljer sig heller inte mellan e-butiken och den fysiska, utan du kan vara säker på att du handlar för samma priser även online.

Är du inte bara intresserad av att handla mat på nätet, utan även vill köpa de redskap du ska laga maten med, kan du handla köksprodukter från ICA Hemmas köksavdelning på deras hemsida. Här hittar du allt från bestick och kökstextil, till stekpannor och formar. Alla köksartiklar håller en hög kvalitet och kan köpas till ett bra pris. De märken som varorna kommer ifrån är bland andra ICAs eget märke, Jamie Oliver, OBH Nordica och Fiskars. Vill du tänka lite extra på miljön finns ett antal köksprylar i butiken som är miljömärkta. De kan exempelvis vara märkta med Bra Miljöval, FSC eller Svanen.

Vad gäller ICAs matkassar har de fyra olika matkassar att välja mellan och alla med varierande innehåll: matkasse Familj, matkasse Inspiration, matkasse Inspiration laktosfri och matkasse Bistro. Kassarna är anpassade för olika typer av familjesituationer och preferenser. Exempelvis passar matkasse Familj till en större familj som vill ha enkla och ”snälla” recept, medan matkasse Bistro passar det lilla hushållet som vill ha mer exklusiv och restaurangliknande mat.

Köpprocessen

Eftersom varje ICA-butik ägs av en enskild ICA-handlare, som själv ansvarar för priserna, kan priserna på matvarorna komma att variera från butik till butik. Därför kan du på ICAs hemsida knappa in ditt postnummer och få reda på vad de olika produkterna kostar hos dig och du kan även se om det finns några rabatter. Huruvida du kan få din mat hemkörd till dig eller om du måste hämta den i butik beror också på vilken ICA-handlare du genomför ditt köp hos. Några butiker har hemkörning och andra har det inte. Väljer du hemleverans brukar butikerna vanligtvis ha bestämda dagar då leveransen sker. Om du istället väljer att hämta upp din mat i butik kan du vanligen göra det alla dagar i veckan. Tänk bara på att det kan ta ett par timmar, upp till en dag, för butikerna att packa dina varor.

Precis som i din fysiska butik får du bonus på alla köp även när du handlar online. Detta får du om du har registrerat ditt ICA-kort på ”Mitt ICA” och du kan även få rabatter och ta del av kampanjer i din online-butik.

Hemsidan

På ICAs hemsida kan du göra allt från att beställa en matkasse till att läsa allt du behöver veta om recept och råvaror. Här finns även en funktion som gör det möjligt för dig att söka efter din närmaste ICA-handlare. Med den här sökmotorn kan du se vilka butiker som erbjuder matkassar, vilket pris de tar och om ICA-handlaren har en online-butik där du kan köpa alla matvaror som finns tillgängliga i butik, fast på nätet. Du kan dessutom se om handlaren erbjuder e-handel med hemleverans eller om det är upphämtning i butik som gäller. En del av ICAs e-handelsbutiker har egna hemsidor där du gör dina köp som du skickas vidare till från ICAs hemsida.

Ica.se har även en funktion som heter ”Mitt ICA” och där kan du logga in för att se hur många poäng du har och vilka rabatter som är tillgängliga för dig. Det är på den sidan du styr över dina inköp och skapar inköpslistor som automatiskt delas med övriga i ditt hushåll som också har tjänsten. Här ser du även ditt saldo och din varukorg. Dessutom kan du ta del av härliga recept och få inspiration på ”Mitt ICA”.

Företaget

Redan år 1917 startades det som är grunden till dagens ICA. Livsmedelskedjan bygger på att enskilda handlare med egna butiker gått samman för att göra gemensamma inköp och uppnå samma stordriftsfördelar som kedjeföretag har. ICA har kommit att bli den ledande dagligvaruaktören i Sverige med fler än tusen butiker runt om i hela Sverige. Det finns en rad olika butiksformat inom företaget och några av dessa är ICA Maxi, ICA Kvantum, ICA Supermarket och ICA Nära.

ICA har en vision om att göra vardagen lite enklare för sina kunder, vilket de även försöker fullfölja när det gäller matkassarna och online-butikerna. De vill med stor passion och intresse göra matlagningen enklare och visa på att mat faktiskt är roligt.

Handla mat online